Advancing the Education of Young Architecture Graduates through Foreign Travel-Study
Back to 2012 Competition Entries Index

The Nest

by Lang Lor — Finalist

The_Nest_Board-Layout_1The_Nest_Board-Layout_2The_Nest_Board-Layout_3The_Nest_Board-Layout_4


Description
THE NEST IS ESSENTIALLY SPLIT INTO TWO PARTS. THE FIRST PART (BOTTOM PORTION) HOUSES ALL OF THE PROGRAMS WHICH ACCOMMODATES BOTH THE VISITORS AND STAFFERS OF THE CENTER. THE SECOND PART (TOP PORTION) IS A LANDSCAPE ROOFTOP DEDICATING ITSELF TO BIRD LOVERS AND ENTHUSIASTS ALIKE. THIS GREEN ROOFTOP SPACE IS ENTERED FROM THE GROUND LEVEL AND LIFTS ITSELF UP TO THREE STORIES HIGH, ALLOWING A 360 DEGREE VIEW OF THE ENTIRE UNOBSTRUCTED HABITAT.

THE BUILDING FOOTPRINT REUSES THE EXISTING CONCRETE PAD THAT IS IN SERVICE OF THE EXISTING PARKING LOT SPACE. THIS IS A CONTINUED EFFORT IN PROMOTING AND ADVOCATING SUSTAINABLE PRACTICES IN OUR BUILT ENVIRONMENT.

THE FORM OF THE BUILDING CAME ABOUT FROM THE DESIRE TO PHYSICALLY CONNECT THE EXISTING PEDESTRIAN BRIDGE TO THE EXISTING PEDESTRIAN DIRT ROAD. ESSENTIALLY THE NEST BECOMES A MIDDLE MAN BETWEEN THE TWO ELEMENTS.

THE LONG SLENDER SHAPE OF THE BUILDING HAS MANY BENEFITS. FOR ONE THIS FORM PROMOTES CROSS VENTILATION THROUGHOUT THE ENTIRE BUILDING. NATURAL SUNLIGHT CAN ALSO PENETRATE THE BUILDING AT MUCH EASE, PROVIDING MAXIMUM DAYLIGHT AND WARM COMFORT DURING THE COLD WINTER SEASON.

THE THREE TRIANGULAR COURT IN THE CENTER SERVES AS A GATHERING POINT DURING COMMUNITY EVENTS AND ANNOUNCEMENTS. ON ONE SIDE OF THE CENTER COURT IS THE BEAUTIFUL NATURAL HABITAT AND THE OTHER SIDE IS THE ROOFTOP LANDSCAPE WHICH CAN ALSO SERVE AS A SEATING/PICNIC AREA.


2007-2017 © Cavin Fellowship — All Rights Reserved